praca Wiadomości branżowe

Dietetyku, to właśnie Ty masz zawód z misją

Studenci i świeżo upieczeni absolwenci kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka powinni już dziś zainwestować w przyszłość! Polski rynek pracy potrzebuje specjalistów, a z badań wynika, że zapotrzebowanie to będzie rosło przez najbliższych 5 lat*. To szansa m.in. dla przyszłych dietetyków, których rola w coraz bardziej świadomym w zakresie zdrowego odżywiania społeczeństwie rośnie. Od ich doświadczenia zawodowego zależy nie tylko ich osobista satysfakcja, ale przede wszystkim stan zdrowia Polaków.

Zawód dietetyka zyskuje na popularności. Coraz bardziej powszechne jest też wśród Polaków przekonanie o znaczeniu konsultacji dietetycznej, która jest obecnie czymś dużo bardziej złożonym, niż opracowanie jadłospisu. Dzisiejszy specjalista ds. żywienia jest lekarzem, psychologiem i dietetykiem w jednym, a jego praca stanowi ciekawą i perspektywiczną dziedzinę, spełniając jednocześnie kryteria wymarzonej profesji: to zawód z misją, ciągłą możliwością rozwoju oraz łatwymi do zmierzenia efektami w postaci zadowolonego, bo zdrowego społeczeństwa.

Wizyta u specjalisty ds. żywienia – podobnie jak u lekarza – jest coraz częściej świadomym wyborem i ma funkcję zapobiegawczą. Miejsce krótkoterminowego jadłospisu zajmuje kompleksowa współpraca nad zdiagnozowaniem powodów takiego, a nie innego sposobu odżywiania. Kuracja ma na celu także poznawanie siebie, obserwowanie własnego stylu życia, emocji, naukę słuchania organizmu i odpowiadania na jego potrzeby. O skutecznym lekarstwie możemy mówić wówczas, gdy pacjent nabiera nowych nawyków żywieniowych na stałe, przyjmuje nową filozofię życia wdrażając świadome odżywianie na co dzień.

– Polacy coraz częściej poszukują odpowiedzi na pytanie jak przez żywienie i odpowiedni styl życia wpływać na zdrowie i samopoczucie. Uczą się świadomego spojrzenia na to, co i jak jemy. Nikt nie doradzi im równie skutecznie, co dietetyk. A rosnącą popularność jego zawodu potwierdza coraz większa liczba kierunków żywieniowych na uczelniach w Polsce – w ciągu 14 lat z 2 uczelni kształcących w tym obszarze mamy ich dziś ponad 30. Dodatkowo obserwowany w Polsce wzrost liczby dzieci, jak i dorosłych cierpiących na nadwagę i otyłość, a w konsekwencji coraz powszechniejsza zachorowalność na choroby dietozależne powodują, że zapotrzebowanie na specjalistów w tych obszarach rośnie, a na znaczeniu zyskuje ich doświadczenie w zawodzie – mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A., koordynator ogólnopolskiego projektu studenckiego Nestlé Nutrition, Health & Wellness (NHW).

Ciekawą perspektywą rozwoju dla studentów i absolwentów nauk o żywieniu jest wciąż niszowy diet coaching. Podczas, gdy dietetyk doradza pacjentowi z żywieniowego punktu widzenia, pracę diet coach’a charakteryzuje psychodietetyczne podejście do pacjenta. Certyfikowanych diet coachów** jest w Polsce niewielu, co stwarza duże szanse zawodowe dla poszukujących pracy żywieniowców. Specjaliści w zakresie żywienia mogą znaleźć również zatrudnienie w instytucjach i placówkach użyteczności publicznej, jak szpitale, przedszkola czy poradnie – w których ich rolą jest doradztwo, wspieranie procesu leczenia i tworzenie planów żywieniowych w zależności od wieku i dolegliwości.

Żywieniowiec w firmie spożywczej decyduje o składzie produktów oraz ma wpływ na linię komunikacji z konsumentami – kształtuje tym samym ich wiedzę oraz nawyki żywieniowe. Coraz częściej do jego zadań należy też uwrażliwianie na ważne kwestie społeczne i edukowanie konsumentów za pośrednictwem kampanii informacyjnych, jak np. Dylematy sklepowej półki czy też Jedz smacznie i zdrowo. Zatrudnienie znajdzie również w branży gastronomicznej.

Po doradztwo w zakresie odżywiania sięgają też sportowcy, dla których właściwe odżywianie jest istotne w kontekście osiąganych rezultatów, artyści pracujący głosem czy też służby mundurowe. Racjonalnym podejściem do odżywiania interesują się także pracodawcy – poszukując warsztatów i szkoleń w trosce o zdrowie i kondycję swoich pracowników.

– Jako żywieniowiec z 10-letnią praktyką w zawodzie oraz diet coach wiem, jak dużo satysfakcji dostarcza ta profesja. Obserwując pacjentów, którzy przyjmują nową filozofię życia, widzę mój realny wpływ na ich zdrowie i lepsze samopoczucie. A ponieważ każdy przypadek, z jakim przychodzi pacjent, jest inny, nie można w tym zawodzie narzekać na schematyczność! – dodaje Agnieszka Piskała.

Bądź dietetykiem z pasją:

1. Znajdź swoje wymarzone miejsce pracy i dąż do tego, by rozpocząć tam swoją karierę.

2. Nieustannie pracuj nad swoim portfolio. Poszerzaj nabywaną w trakcie studiów wiedzę merytoryczną praktycznymi umiejętnościami – na praktykach, stażach, warsztatach, konferencjach naukowych.

3. Ucz się pracy z pacjentem.

4. Bierz udział w konkursach, które dowiodą Twojej inicjatywy, sprawdzą wiedzę i zapewnią poszerzenie praktycznego doświadczenia.

5. Na swojej uczelni zostań Ambasadorem firmy, w której chcesz pracować.

6. Bądź proaktywny! Twoja konkurencja (inni studenci i absolwenci) nie śpi. Rób więcej, niż oni! Pokaż swoją nieszablonowość!

7. Poszukuj branż pokrewnych, z którymi możesz połączyć swoją profesję.

8. Rób dodatkowe kursy z autoprezentacji, relacji interpersonalnych, HACCP, ISO, etc.

9. Współpracuj z mediami żywieniowymi, publikuj, bloguj.

10. Uwierz i zainwestuj w siebie!

 

Agnieszka Piskała jest Starszym Specjalistą ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A. oraz liderem ogólnopolskiego projektu skierowanego do studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka. Jego celem jest wsparcie przyszłych dietetyków oraz osób zainteresowanych propagowaniem zdrowego odżywiania w pierwszych krokach ich kariery zawodowej.

Projekt jest realizowany w ramach strategii Nestlé Nutrition, Health & Wellness (NHW) popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Szczegółowe informacje na jego temat dostępne są na facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.



*Wynika z danych Mazowieckiego Obserwatorium Rynku Pracy.                           

** Certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera.

Similar Posts