praca Wiadomości branżowe

Podziemne laboratorium chemiczne

Nowe laboratorium badawcze i sala konferencyjna powstały pod ziemią pomiędzy budynkami Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Dzięki podziemnym korytarzom do nowych pomieszczeń można wejść z każdego z trzech dotychczasowych obiektów Chemii – A, B, C. Zapraszamy do obejrzenia pomieszczeń w piątek, 30 września o godz. 12.00.

– Uzyskaliśmy 12 mln zł z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego – cieszy się prof. Jacek Namieśnik, dziekan Wydziału Chemicznego. – Zostały one przeznaczone na budowę podziemia, montaż zewnętrznej, szklanej windy na starym budynku Chemii A oraz wymianę wszystkich okien w budynku A i B.

Warto podkreślić, że podziemne korytarze znacznie ułatwią życie studentom i pracownikom uczelni przemieszczającym się pomiędzy budynkami, zwłaszcza jesienią i zimą.

Podziemne laboratorium zostanie wyposażone w wysoko specjalistyczne mikroskopy elektronowe dzięki pieniądzom przyznanym prof. Kazimierzowi Darowickiego w ramach grantu. Prof. Darowicki jest kierownikiem Katedry Elektrochemii, Korozji i Inżynierii Materiałowej.

Wnętrza podziemia prezentują się bardzo gustownie. Ściany wyłożone zostały białym szkłem i czarną wykładziną kauczukową. Całości dopełniają stalowe detale i czerwone dodatki. Bardzo ciekawym elementem aranżacji korytarza jest ośmiometrowa, interaktywna tablica Mendelejewa na jednej ze ścian. – To inteligentna przestrzeń, która w oparciu o technologie informacyjne modyfikuje przestrzeń architektoniczną budując wrażenia estetyczne – tłumaczy autorka projektu, młoda architekt Karolina Życzkowska.

W przebiegu interaktywnej instalacji można wyróżnić dwie fazy. Faza animacji prezentowana jest wówczas, gdy w strefie bezpośrednio pod tablicą nie ma użytkowników. Stanowi ona formę reklamy Wydziału Chemicznego w oparciu o symbolikę pierwiastków z tablicy Mendelejewa. Kolejna faza to faza interakcji, w której użytkownik poprzez ruch może wpływać na wygląd otaczającej przestrzeni. Projekt przewiduje śledzenie cienia poruszającej się postaci, śledzenie trasy użytkownika oraz zabawę z odkrywaniem kolejnych pierwiastków na tablicy.

Interaktywna Tablica Mendelejewa jest pierwszym tego typu rozwiązaniem w przestrzeni campusu Politechniki Gdańskiej.

Laboratoria i sala wykładowa mają po 70 m kwadratowych wielkości. Całe podziemie zajmuje ok. 550 metrów kwadratowych.

Podziemna inwestycja została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego i pochłonęła ok. 5,5 mln zł i jest elementem dużego projektu pod nazwą Modernizacja i adaptacja pomieszczeń budynków Wydziału Chemicznego na nowoczesne laboratoria naukowe wraz z rewitalizacją zaplecza konferencyjnego

Projekt architektoniczny przygotowały prof. Elżbieta Ratajczyk-Piątkowska i dr Ksenia Piątkowska. Autorka instalacji: mgr inż. arch. Karolina Życzkowska, Wydział Architektury, PG. Opracowanie z zakresu technologii informacyjnych – zespół pod kierunkiem dr. inż. Tomasza Dziubicha z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki PG.

Similar Posts