Wiadomości branżowe

Pomysł na Camelot. Studenci Politechniki Gdańskiej wygrali międzynarodowy konkurs architektoniczny

Kacper Radziszewski i Jakub Grabowski, studenci architektury i urbanistyki wygrali konkurs na zagospodarowanie terenu wzgórza Camelot. Według legend na wzgórzu tym mieścił się zamek króla Artura, w rzeczywistości zaś znajdowała się tam osada z wałami ziemnymi.  

Na konkurs “Camelot Research & Visitors Center? nadesłano 343 projekty z całego świata, 58 dotarło do finału. Ostatecznie jury przyznało 3 równorzędne pierwsze miejsca oraz 5 wyróżnień.

W nagrodę zdolni dwudziestotrzylatkowie otrzymali 1500 Euro. Mieli również okazję zaprezentować swój projekt w Roca Gallery oraz na wystawie w Architecture School of Barcelona. Dodatkową nagrodą były publikacje w dwóch międzynarodowych gazetach architektonicznych.

Zadanie polegało na zaprojektowaniu budynku dla turystów (galerie, sale wystawowe i wykładowe) oraz dla naukowców pracujących w obrębie tego regionu. Studenci musieli więc zaplanować stanowiska do pracy oraz miejsce na archiwa i magazyny.

? Ideą naszego projektu było zaprojektowanie trzech okrągłych obiektów o średnicy 80 m znajdujących się od 5 do 12 m nad ziemią i połączenie ich rampami pełniącymi funkcję ścieżki dla spacerujących. Ścieżkę umieściliśmy w miejscu, w którym kiedyś znajdował się obronny wał ziemny ? opowiada Kacper Radziszewski.

Wewnątrz każdego budynku znajduje się dziedziniec. Okrągłe obiekty są ? jak mówią laureaci ? ­odniesieniem do okrągłego stołu, przy którym według podań arturiańskich obradowali rycerze poszukujący Świętego Graala.

 ? Użyliśmy zielonych dachów, które również stanowią ścieżkę dla turystów. Pomimo współczesnych form postanowiliśmy wykorzystać lokalne złoża kamienia do wykonania elewacji budynków. To pozwoliło na połączenie współczesnej architektury z zasadami budownictwa z czasów króla Artura ? podkreślają laureaci.

Panowie Kacper i Jakub wiele czasu poświęcili na zrozumienie rzeźby terenu i jak najlepsze wykorzystanie jej specyfiki. Ale opłacało się, jury konkursu mocno doceniło ten aspekt.

Najtrudniejsze, ale wyjątkowe na tle innych projektów, było wpasowanie budynków w specyficznie położony teren  ? wzgórze, bez zaburzenia jego dotychczasowej formy.

Konkurs “Camelot Research & Visitors Center?zorganizowało ARCHmedium z Barcelony. Odbył się po raz pierwszy i miał charakter koncepcyjny.

Zwycięskie prace oraz dokument z obrad jury można obejrzeć pod adresem: http://en.archmedium.com/Concursos/End_CRVC/Results.php

 

 

 

 

Źródło Politechnika Gdańska. Dostarczył netPR.pl

Similar Posts