praca Wiadomości branżowe

Powstaną nowe budynki przy ulicy Siedlickiej ? sprawdź jakie

Pracownia FORT z Gdańska wygrała konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej kompleksu składającego się z Centrum Nanotechnologii B, Centrum Nauczania Matematyki i Kształcenia na Odległość oraz parkingu podziemnego na 50 miejsc postojowych. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, budowa rozpocznie się w drugiej połowie przyszłego roku.

Obiekt zostanie usytuowany na ul. Siedlickiej, czyli w miejscu, gdzie biegnie naturalna granica pomiędzy zabytkową a współczesną zabudową uczelnianego kampusu. W tej chwili na działce stoi budynek Działu Gospodarczego PG.

 – Mam nadzieję, że ta inwestycja odmieni charakter ulicy Siedlickiej – dziękował rektor Politechniki Gdańskiej, prof. Henryk Krawczyk. – Chcieliśmy, aby stała się ona nowoczesną ulicą. Mam nadzieję, że w ciągu dwóch najbliższych lat będziemy mieli okazję przekonać się, czy nam się udało. Zakładam też, że będziemy mogli odnowić gmach Wydziału Mechanicznego w podobnym stylu.

 Budynek zasadniczy będzie miał wysokość 15,5 metra, czyli cztery kondygnacje naziemne i jedną podziemną.

 – Nie stać nas na tandetną zabudowę – mówił tuż po ogłoszeniu wyników konkursu prof. Antoni Taraszkiewicz, współwłaściciel pracowni FORT, która wygrała konkurs. – Zaprojektowaliśmy obiekt na wskroś nowoczesny, nawiązujący poprzez skalę, artykulację fasady oraz koloryt materiałów do najwyraźniejszych wartości reprezentowanych w architekturze starych budynków politechniki. Zależało nam również na tym, aby wprowadzić do kompleksu wyraźny element rekreacyjny – na wewnętrznym dziedzińcu, ale również na każdej kondygnacji zaprojektowaliśmy kawiarniane stoliki, fotele, wolny dostęp do internetu.

Warto dodać, że według projektów pracowni FORT realizowane są inne, ważne i ciekawe inwestycje na terenie Trójmiasta – budowane właśnie Europejskie Centrum Solidarności, kamieniczki przy ul. Szerokiej czy zespół mieszkaniowo-usługowy z hotelem w kwartale ulic Spichrzowej, Chmielnej i Żytniej, zwany Nowym Spichlerzem. Z istniejących obiektów można wymienić – Centrum Handlowe Manhattan, biurowiec Ka5 przy ul. Kartuskiej, City Forum i Krewetkę, budynek Saniporu w Gdyni. Wspólnikami prof. Antoniego Taraszkiewicza, dziekana Wydziału Architektury PG, są wybitni architekci: mgr inż. arch. Piotr Mazur i dr inż. arch. Wojciech Targowski z Katedry Architektury Mieszkaniowej.

Istotnym warunkiem regulaminu było zaprojektowanie kompleksu tak, aby dać możliwość podzielenia inwestycji na etapy. W pierwszym etapie powstanie na pewno Nanotechnologia B, gdzie znajdzie się pięć Laboratoriów: Mikroskopii Elektronowej, Preparatyki Metali, Obróbki Laserowej, Badań Mechanicznych i Procesów Degradacji.

Następnie dobudowana zostanie przestrzeń dla CNMiKnO. Plan przewiduje, że parking może powstać jako ostatni. Na stropie podziemnego parkingu architekci proponują atrakcyjne zagospodarowanie – wyposażenie placu w elementy małej architektury – siedziska z kaskadą wodną, fontannę oraz ławki, oświetlenie oraz wysoką i niską zieleń.

 Zjazd do garażu podziemnego przewidziano od strony północnej, przy budynku Auditorium Novum.

Wejście główne do budynku zlokalizowane zostało od ulicy Siedlickiej. Prowadzi ono do holu windowego, z którego kilkoma stopniami będzie można zejść na reprezentacyjny plac urządzony na płycie parkingu.

Wykończenie budynku zaprojektowano w oparciu o szlachetne materiały – czerwony kamień elewacyjny, który decyzją Sądu Konkursowego zostanie zastąpiony cegłą; aluminiowe fasady słupowo-ryglowe, aluminiową ślusarkę okienną i drzwiową oraz płyty kamienno-betonowe na nawierzchni placu. Czerwień zastosowana w elewacji „rozcięta” zostanie wąskimi pasami jasnego kamienia, by nawiązać do neorenesansu niderlandzkiego, dominującego w historycznej części kampusu. Przy czym, jak podkreślają twórcy, odniesienia do historycznej zabudowy nie są bezpośrednimi przeniesieniami ani zapożyczeniami, a proponowana architektura ma być w intencji autorów nowoczesna i świadczyć o czasie, w którym powstała.

Na wewnętrzny dziedziniec będzie się można dostać także poprzez klatki schodowe, a osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich skorzystają z dwóch, przeszklonych, panoramicznych wind.

– Bardzo się cieszę, że centrum nauczania matematyki zostanie w przyszłości przeniesione w głąb kampusu, będziemy bliżej wydziałów, czyli bliżej studentów, z którymi współpracujemy – mówi doc. Barbara Wikieł, dyrektor CNMiKnO. – Nowa przestrzeń pozwoli nam urządzić multimedialną salę wykładową, w której możliwe będzie symulowanie i wizualizacja zjawisk fizycznych i matematycznych. Choćby zachowanie funkcji przy zmiennych danych, równań różniczkowych, które służą do opisania zjawisk fizycznych. Myślę, że studenci chętniej będą zaglądali do interesującego wnętrza.

Koszty budowy nowego kompleksu budynków zostaną pokryte częściowo z oszczędności uzyskanych w projekcie Centrum Nanotechnologii Politechniki Gdańskiej, współfinansowanym przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Koszt robót budowlanych wyliczono na 29 400 000 zł.

 Honorowy patronat nad konkursem objęło Stowarzyszenie Architektów Polskich.

 Skład zwycięskiego zespołu

Przedsiębiorstwo Projektowo-Wdrożeniowe FORT sp. z o.o.

Antoni Taraszkiewicz

Piotr Mazur

Wojciech Targowski

Agnieszka Malinowska

Agnieszka Gruda

Roksana Czartopolska-Bętlejewska

Karolina Taraszkiewicz

Paweł Podwojewski



Similar Posts